Termőhely

A Párkány és Komárom közötti dombságban központi helyet foglal el a kisújfalusi hegy. A hegy pincesora felé igyekvőket szokatlanul szigorú tábla próbálja elriasztani, melyen magyar és szlovák nyelven ez olvasható:

„Magánterület, idegeneknek belépni tilos!”.

A felirat nemcsak egy pincére, hanem a nyolcvan épületből álló kis pincefalu egészére vonatkozik. Könnyen képet alkothatunk arról, egykor mit jelentett ez a „hegyközség” Liszka József felvidéki néprajzkutató Kisújfaluról szóló írásából, mely a múlt század eleji állapotokat tükrözi:

A szőlőhegy akkoriban sövénykerítéssel volt bekerítve, s oda csak egy kapun lehetett bejutni. Ura a hegybíró volt, aki éjjel-nappal ott tartózkodott, s „nagyon tekintélyes ember vót”. Két vagy három hegyőrt választott maga mellé, akik arra vigyáztak, hogy este kilenc után senki ne maradjon a hegyen. Aki mégis ott maradt, s rajtakapták, azt megbüntették: „lërótták a faluba, hogy ócska, alávaló ember”. 

Rend volt, kérem!

Területeink eme régmúlt idők idilli, mára már – sajnos – letűnőfélben lévő pincesorának közelében, a Kisújfalu határában található Somlyó-hegy legkiválóbb adottságaival rendelkező, délnyugati lejtőin találhatóak, mely et falunkban hagyományosan János-hegyként ismernek. Ez egy 11 hektáros terület, mely a világháborúk előtt a falusi gazdák szőlőinek és pincéinek adott helyet. Az államosítások idején a gazdáktól elkobozták földjeiket, pincéiket elbontották, majd az egységesített területen szövetkezeti szőlőtermesztés folyt, majd később ezt is felszámolták, és szántóföldi növénytermesztést folytattak, sikertelenül. Ennek ellenére máig élnek a régi szőlőhegyi dűlők elnevezései. Eszerint a területet 5 dűlő alkotja: Búcsi, Borjúsok, Öreghegy, Nagyhegy, Újhegy. E domboldal csupán 8 kilométerre található a Duna folyásától, a folyó irányába teljesen nyitottan terül el, mindez egészséges szellőt biztosít nekünk az esztendő minden napján, segítve biológiai növényvédelmünket.

E remek fekvésben telepítettünk ki 2008-ban és 2009-ben közel 12 hektár szőlőt. Fajtáink: Királyleányka, Sauvignon blanc, Tramini, Olaszrizling, Pinot blanc, Chardonnay, Rajnai rizling, Szürkebarát, Pinot noir, Kékfrankos, Dunaj.

Dűlőink talajai mészköves és homokköves alapkőzeten lösz és barna erdőtalajok. A néhány évtizedes szántóföldi termesztés következményeként az erózió jelentősen elvékonyította termőrétegeinket, ezzel, bár kissé megnehezíti szőlőink tápanyagfelvételét, de fokozzák boraink mineralitását, erősítve azok terroir jellegét, mely fő célkitűzéseink közt szerepel.

hu_HUHungarian