Rólunk

Habár pincészetünk első palackozott tételei a 2005-ös évjáratból kerültek forgalomba, borkészítéssel azonban ennél jóval régebb óta foglalkozik családunk. Ahogy Kisújfalun minden családnak, kezdetben nekünk is csak egy kis ültetvényünk volt, melyről évről évre saját szükségleteinket kielégítő mennyiségű bort készítettünk. Ez az ültetvény, ahogy a hozzá tartozó kis pince is, családi örökség volt, szintúgy a bor szeretete is.

A történetünk, mint pincészeté, 2003-ban kezdődik, amikor megszületett az elhatározás, hogy az örökségből kiindulva egy családi birtokot építünk ki.
6 év alatt jutottunk el a mai szintre, ami 12 hektár ültetvényből és egy új pincéből áll.

Cicero szavaival élve: „Jobb, amit a természet visz végbe, mint ami mesterségesen készül.” 

Filozófiánk a szőlőtermesztésben a természethez való visszatérés, azzal összhangban dolgozni, s annak készleteit nem felélni, gazdaságunkat fenntartható módon művelni, megtartva és növelve az értékes biodiverzitást. Szőlőinket a telepítéstől fogva a biotermesztés szabályai szerint műveljük, 2013-tól tanúsítvánnyal is rendelkezünk. Célunk a biodinamikus gazdálkodás elérése, mint a természettel és az univerzummal való legmagasabb szintű harmónia és együttműködés. Egyes munkáinkat már ennek jegyében, a Hold és a csillagok hatásainak figyelembe vételével végezzük.

A munkásságunkat két fontos elv határozza meg: a hagyomány és a természetesség. Utunkat e filozófiák szegélyezik, mi pedig ezeket tartjuk útjelzőinknek pincemunkáink során is. De mit is takar ez a gyakorlatban? Boraink döntő többsége a hagyományos borkészítéshez méltóan tölgyfahordókban erjed és érik, lehetőleg minél hosszabb időt töltve ott.
A bor erjedésébe és fejlődésébe nem avatkozunk be, azt a természetre bízzuk, mi csupán figyelői vagyunk a folyamatoknak, ez azt jelenti, hogy a fajtaélesztők, enzimek és egyéb adalékanyagok hosszú évek óta ki vannak tiltva pincénkből, a szűrést és derítést szintén elhagytuk, a borok érését csupán azok palackozásig való durvaseprűn tartásával segítjük. Az egyetlen beavatkozás, mely a borkészítésnél történik, az a palackozás előtti enyhe kénezés. Borainkban a legtisztább formában szeretnénk megmutatni a terroirt és a benne rejlő értékeket, energiákat.

DOR_0998
DOR_1428
DOR_1098
hu_HUHungarian